Wednesday, 4 June 2014

Pamerkan barang ketika majlis di rumah.

Ahad yang lepas, majlis aqiqah anak saya. Diadakan di runah saya seperti mana aqiqah anak-anak yang terdahulu. Majlis dimulai dengan bacaan yasin, dipimpin oleh jiran kami. Kemudiannya acara makan hingga jam 4 petang. 

Sebagai suri yang bekerja di rumah, saya harus mengambil peluang emas ini bersempena ramai jiran, sahabat dan saudara yang datang meraikan jemputan.

TIPS 1 Dengan izin suami, sebelum majlis saya menggantung bunting dan menyusun barang jualan di meja tamu. Flyers dan kad bisnes juga dipamer di situ. Tak lupa sample qaseh beserta sudu plastik.

TIPS 2 Sepanjang majlis, melayan tetamu itu mesti. Di samping itu, saya selitkan serba sedikit berkenaan barang yang dijual. Perkenalkan diri yakni saya ialah stokis qaseh gold anaedar di bangi. Mulut kita ialah kedai kita.

TIPS 3 Namun, saya sentiasa beringat usah keterlaluan hingga mengganggu tujuan asal majlis dan meninbulkan rasa kurang senang tetamu. Saya bukan buka booth di foyer shopping mall atau menyertai car boot sale. Saya sedang di dalam majlis aqiqah yang diadakan di rumah sendiri.

TIPS 4 Saya juga menyediakan duit baki dan stok barang jualan secukupnya kerana tetamu yang datang dalam keadaan tidak bersedia untuk membeli. Tujuan asalnya ialah aqiqah bukan ke pasar malam. Kemungkinan membeli satu sekadar mencuba, mungkin juga borong..rupa-rupanya ialah pengguna tegar QASEH. Permudahkan urusan muamalah itu.

TIPS 5 Setiap door gift untuk tetamu, saya sertakan flyers dan kad bisnes supaya mereka boleh merenung, membaca dan mempertimbangkannya di rumah dalam.keadaan yang jauh lebih selesa. Ada tetamu yang tergesa-gesa kerana perlu memenuhi beberapa jemputan sehari. Mereka tak punya ruang untuk bersembang lama.

TIPS 6 Saya hanya perkenalkan diri dan berkongsi kebaikan QASEH. Bukan menjual. Keberkatan itu lebih dengan berkongsi.

Bagaimana jika tiada siapa yang membeli?
Tak mengapa kerana paling kurang mereka tahu apa yang kita jual, kebaikan dan kelebihan barang yang dijual. Masa hadapan jika hendak mendapatkannya, mereka tahu ke mana nak dituju. Beli atau tidaknya mereka ialah soal hati dan rezeki. Jika Allah menggerakkan hati mereka dan itu ialah rezeki kita, pastinya berlaku jua muamalah itu.

Bagaimana jika mereka hanya bertanya?
Ada jiran yang segan. Mereka akan datang balik setelah selesai majlis. Ada jiran yang belum ada duitnya. Mereka akan datang bertanya setelah gaji masuk. Ada yang sedang minum jamu atau suplemen lain. Mereka juga akan datang setelah produk itu habis.

Penghujung hari masinh-masing sudah penat kerana hari sebelumnya ialah majlis kahwin adik ipar. Saya mengira jualan. Laku juga 1 karton QASEH, 3 lipstik 05(ikut warna darah), 3 sabun wajah, 3 bedak kompek dan 2 garam mineral masakan. Rezeki anak-anak.

Umi Arbee Ali

BerQASEH di rumah

http://qasehgoldbangi.blogspot.com


No comments:

Post a Comment

Copyright to BI QASEH REZEKI UMI
Designed by UMIESUEstudio 2015